Kosár

Széll Kálmán, Kiss István, Mohamed próféta

2022. 06. 08 05:00:00..Virág Ferenc

Dr. dukai és szentgyörgyvölgyi Széll Kálmán (teljes nevén Széll Kálmán Ignác Kristóf) [1] a dukai és szentgyörgyvölgyi Széll családból való magyar arisztokrata politikus, valóságos belső titkos tanácsos, előbb a Tisza Kálmán-kormány első pénzügyminisztere, majd a MagyarKirályság miniszterelnöke. 1902 márciusá-ban a király a Szent István-rend nagykeresztjével tüntette ki. Ugyanebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A Képviselőházban kifejtett kormányprogramja alapján, melynek a »törvény, jog és igazság«-ra való hivatkozása politikai szállóigévé vált, a Nemzeti párt belépett a Szabadelvű Pártba. Rövid pár hét alatt a Képviselőház valamennyi megakasztott törvényjavaslatot megszavazta, mégpedig a gazdasági kiegyezés ideiglenes rendezését az általa felállított úgynevezett Széll-formula alapján egészen más alapokra fektetve. Gyors egymásutánban a kúriai bíráskodásról szóló törvényt és az új házszabályokat is megalkotta a képviselőház. Az ausztriai Thun-kabinettel folytatott újabb kiegyezési tárgyalások során újabb biztosítékkal bástyázta körül az Ausztriával fennálló kereskedelmi viszonyt és a külállamokkal szemben fennálló kereskedelmi szerződések lejáratának egyidejűségét. A kabinetben mint belügyminiszter is fontos reformokat létesített.

 Kiss István Kossuth-díjas szobrszművész ezen a napon született. Apja falusi kovácsmester volt. Középiskolai tanulmányait Nagyszalontán kezdte, ahol egyik tanára (Heltai Miklós) fedezte fel képességeit, és irányította a művészi pálya felé. 1942-ben Budapestre költöztek, és az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1946-ban a rákospalotai munkás szabadiskolában Kocsis András és Turáni Kovács Imre voltak a tanárai. 1948 és 1953 között elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol Kisfaludi Strobl ZsigmondMikus Sándor és Pátzay Pál voltak a mesterei. Már 1950Kiss István 1972-től a szabadfoglalkozású képző- és iparművészek pártcsoportjának titkára volt. 1987 és 1990 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola rektori tisztét töltötte be. 1975-től 1989-ig tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának. 1955-ben és 1961-ben Munkácsy Mihály-díjat1965-ben Pro Arte díjat, 1970-ben Kossuth-díjat1981-ben pedig kiváló művész lett.

 

 .

Mohamed próféta az iszlám vallás legfőbb prófétájaezen a napon halt megMedinában 632-ben. Mohamed próféta fellépése korszakalkotó esemény az arabok és a világ történelmében: az általa alapított iszlám az évszázadok folyamán világvallássá ejlődött,melynek több mint 1,8 milliárd híve vallja, hogy „egy az Isten, és Mohamed az ő prófétája  Mohamedet az iszlámban Isten küldöttének (raszúl Alláh) és a próféták pecsétjének, azaz az utolsó prófétának tekintik, aki az Ó- és Újszövetség után tolmácsolta az emberiség számára Isten üzenetét, a Koránt. Mohamed fellépése azonban nem csak vallási szempontból rendkívüli, birodalomalapítóként is számon tartjuk: a halála előtti tíz évben sikerült egyesítenie az addig széttagolt arábiai törzseket, amelyeket ő és utódai, a kalifák állammá szerveztek. A kalifák az új vallás nevében sikeres hódító hadjáratokat vezettek, és óriási területeket uraltak Ázsiában, Afrikában és Európában is.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva