Kosár

SELMECBÁNYAI AKADÉMIA, DUKA TIVADAR, BARABAROSSA HADMŰVELET

2022. 06. 18 01:00:00..Virág-Halvax Eszter

1735-ben ezen a napon alapította meg a bécsi udvari kamara leírata a selmecbányai Akadémiát. Ez alapján Selmecbányán olyan bányatisztképző tanintézet (Bergschule, Berg Schola) jött létre, amelynek a feladata a bányászati-kohászati szakképzés volt. Olyan műszaki szakemberek képzése volt a feladata, akik a bányaművelés–bányajog, a bányamérés, az ércelőkészítés, a kémlészet–kohászat, valamint a pénzverés–aranyválatás területének szakértői lehetnek, és képesek termelési, igazgatási, jogi feladatok ellátására is. Az első Bergschule kétéves képzési időt biztosított, miként az 1763-ban létrehozott Bergakademie is. Utóbbi 1770-ben áttért a hároméves képzési rendszerre, majd 1846-tól már négy (az erdészeknél három) évfolyamon oktattak. A tanintézet a legrégebbi, életképesnek bizonyult bányászati–kohászati iskola, mérnökképző, műszaki felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem jogelődje. Úttörő volt abban is, hogy a Habsburg Birodalmon belül ez volt az első nem egyházi, állami alapítású tanintézet. Az Akadémia – ez az elnevezés 1904-ben szűnt meg, amikor főiskolává szervezték – a trianoni békeszerződést követően kénytelen volt beszüntetni működését Selmecbányán, és Sopronba költözött.

1825-ben ezen a napon született Duka Tivadar, orvos, honvédszázados, a brit hadsereg őrnagya, a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd tiszteleti tagja. Kőrösi Csoma Sándor hagyatékának összegyűjtője, életének és munkásságának első tudományos feldolgozója. Az 1848-49-es szabadságharcban Görgei Artúr tábornok titkára és parancsőrtisztje volt. A világosi fegyverletétel után orosz fogságból megszökött és emigrált. Drezdában, Párizsban, majd Londonban élt. A londoni egyetemen végzett tanulmányok után 1853-ban orvosi oklevelet szerzett. Ő az első ismert magyar származású orvos, aki diplomáját a londoni egyetemen kapta meg. 1854-től a bengáliai angol hadsereg katonaorvosa lett. A Gangesz menti Monghir területének főorvosaként kezdte behatóan tanulmányozni Indiát. Az országról szóló ismeretterjesztő írásai magyarországi lapokban is megjelentek, elsősorban a Vasárnapi Újságban és a Budapesti Szemlében. Megismerkedett Rádzsa Rádzsendralála Mitrával, aki Kőrösi Csoma Sándor tisztségbeli utóda volt a Bengáli Ázsia Társaságban. Mitra hatására érdeklődni kezdett Csoma munkássága iránt, és megkezdte a híres magyar utazó kéziratainak és hagyatékának egybegyűjtését. Eközben fontos kutatásokat végzett India természeti viszonyairól is, és értékes, több ezer Kelet–Indiából származó tárgyból álló anyagot ajándékozott a Magyar Nemzeti Múzeumnak és a kolozsvári Erdélyi Múzeumnak.

1941-ben ezen a napon megindult a Barbarossa hadművelet (Unternehmen Barbarossa), a Náci Németországnak a Szovjetunió ellen indított inváziója a második világháborúban. 1941 tavaszától 1941 teléig tartó hadművelet kidolgozását Paulus tábornok vezetésével végezték, amelynek célja a Szovjetunió európai részének a gyors elfoglalása volt, egészen az Arhangelszktől Asztrahánig húzott képzeletbeli vonalig. A hadművelet előkészítése során Németország és szövetségesei – a tartalékokkal együtt – körülbelül három egész kilenctized millió katonát vezényeltek a keleti frontra, és 1941. június 22-én mintegy három és fél millió katona indított támadást a Szovjetunió ellen egy körülbelül kettőezer-kilencszáz kilométer széles arcvonalon. A támadók háromezer-hatszáz harckocsival, négyezer-háromszáznyolcvankilenc harci repülőgéppel, hatszázezer egyéb gépjárművel és hétszázötvenezer lóval rendelkeztek.A kezdeti német sikerek jelentős veszteségeket okoztak a Vörös Hadseregnek, elfoglalták a Szovjetunió európai felének nagy részét, elsősorban a fejlett ipari és mezőgazdasági területeket. Azonban a Vörös Hadsereg sikerrel állította meg a Wehrmacht legerősebb támadásait, és megakadályozta, hogy a németek elfoglalják Moszkvát, illetve Leningrádot. A Barbarossa hadművelet kudarca után Hitler további támadásokat követelt a Szovjetunió legyőzése érdekében, amelyek végül mind kudarcot vallottak, például Leningrád ostroma, az „Északi fény” hadművelet, illetve Sztálingrád ostroma is ezek közé tartozott.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva