Kosár

KURTÁG 90 FESZTIVÁL

2016. 02. 12 08:46:47..forrás: MTI

A Kurtág 90 Fesztiválon (kezdődik február 14-én) magyar és külföldi muzsikusok tisztelegnek a világhírű magyar komponista Kurtág György előtt 90. születésnapja alkalmából. A február 14. és 21. között, vasárnaptól vasárnapig tartó fesztivál hatalmas ívet jár be a szerző szóló- és kamaradarabjaitól a kórusműveken át a nagyzenekari kompozíciókig. A Kurtág 90 fesztivál a Budapest Music Center (BMC) szervezésében, a Müpa, a Zeneakadémia és az Editio Musica Budapest partnerségével valósul meg.

A programok közül kiemelkedik a Zeneakadémián február 19-én tartandó születésnapi nagykoncert, amelyen Keller András vezényletével a Concerto Budapest, a Szent Efrém Férfikar, valamint Pierre-Laurent Aimard és Tamara Stefanovich zongoraművészek, Louise Hopkins csellóművész és ifj. Kurtág György, a zteneszerző fia (elektronika, billentyűs hangszerek) lép színpadra. A műsoron többek között egy Pierre Bouleznek ajánlott Kurtág-mű magyarországi bemutatója, valamint a komponistának fiával és Olivier Cuendet-vel közösen szerzett Zwiegespräch - dialógus szintetizátorra és zenekarra című alkotása is szerepel.

A koncerten kivetítik a Berlini Filharmonikusok videóüzenetét is, amelyben Simon Rattle vezető karmester, a zenészek nevében pedig Tarkövi Gábor, a világhírű zenekar szólótrombitása köszöntik Kurtág Györgyöt születésnapja alkalmából. A fesztivál további izgalmas programokat kínál: Kocsis Zoltán a Kurtág György által számára összeállított kéziratos hangjegyfüzetet mutatja be, természetesen zongora mellett (a Kurtág által 32 éven keresztül írt kéziratot az Editio Musica Budapest hasonmás kiadásban meg is jelenteti a születésnap alkalmából), Kurtág Home Video címmel pedig Kurtág Judit filmrendező, fotóművész, a zeneszerző unokája dokumentumfilmjét nézhetik meg az érdeklődők, amelyet egy évtizednyi filmfelvételeiből állított össze. A Kurtág 90 fesztiválon olyan további neves művészek lépnek színpadra, mint Eötvös Péter, Rácz Zoltán, Antal Mátyás, Csalog Gábor és Szalai András, de a rendezvénysorozat fontos közreműködői Farkas Zoltán és Wilheim András zenetörténészek is.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó hozzászólások

Új hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni! - BEJELENTKEZÉS
Impresszum
© Magyar-műhely.hu minden jog fenntartva